Wednesday, May 21, 2008

Panduan Hidup Untuk Suami Isteri Yang Soleh(10)

Insya ALLAH lets cntinue.


4 golongan isteri ahli syurga.

Datang dari Nabi S.A.W bahawa baginda bersabda:
Empat perempuan berada di syurga dan empat perempuan berada di neraka dan baginda menyebutkan di antara empat perempuan berada di syurga ialah:

1. Perempuan yang menjaga diri dari berbuat haram lagi berbakti kepada ALLAH dan suaminya.
2. Perempuan yang banyak keturunannya lagi penyabar serta menerima dengan senang hati dengan keadaan yang serba kurang (dalam kehidupannya) bersama suaminya.
3. Perempuan yang bersifat pemalu, dan jika suaminya pergi maka ia menjaga dirinya dan harta suaminya, dan jika suaminya datang maka ia mengekang mulutnya dari perkataan yang tidak layak kepadanya.
4. Perempuan yang ditinggal mati oleh suaminya dan ia mempunyai anak-anak yang masih kecil, lalu ia mengekang dirinya hanya untuk mengurusi anak-anaknya dan mendidik mereka serta memperlakukannya dengan baik kepada mereka dan tidak bersedia kahwin kerana khuatir putera-puteranya akan tersia-sia (terlantar).4 golongan isteri ahli neraka.
Kemudian Nabi S.A.W bersabda:
Dan adapun empat perempuan yang berada di neraka ialah:

1. Perempuan yang jelek (kotor) mulutnya terhadap suaminya, jika suaminya pergi, maka ia tidak menjaga dirinya dan jika suaminya datang maka ia memakinya (memarahinya).
2. Perempuan yang memaksa suaminya untuk memberi apa yang ia tidak mampu.
3. Perempuan yang tidak menutupi dirinya dari kaum lelaki dan keluar dari rumahnya dengan menampakkan perhiasannya dan memperlihatkan kecantikannya (untuk menarik kaum lelaki).
4. Perempuan yang tidak mempunyai tujuan hidup kecuali makan, minum dan tidur dan ia tidak senang berbakti kepada ALLAH dan tidak senang berbakti kepada Rasul-Nya dan tidak senang berbakti kepada suaminya.

Oleh kerana itu seorang perempuan yang bersifat dengan sifat-sifat (empat) ini, maka ia dilaknati termasuk ahli neraka kecuali jika ia bertaubat.Insya ALLAH ll b cntnue.

No comments: