Thursday, June 19, 2008

dugaan Ilahi....

bismillahirrahmanirrahim....

alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya, aku sekeluarga masih lagi chat walafiat hari ini.... ari ne, saje je nak c0ret sesuatu dalam bl0g aku ne.. sbb da lame aku xsinggah...

semalam, keputusan upu telah kuar... at da 1st, punye laa xcited.... bia kawan-kawan dulu cek yang d0rang punya.... alhamdulillah, ramai gak kawan-kawan aku yang dapat
sambung blaja... aku pun punya laa xcited nak cek, tp kal0 nak cek result, menggunakan n0 angka giliran xm aritu... aku plak xcek ag laa result tu... juz denga berita gembira dari rakan-rakan je...

aku pon c0l kak aku suh die amek fail atas meja dalam bilik aku yg tentunya mengandungi n0 angka giliran xm aritu.... kak aku kirimkan melalui anak sulungnya kakak... aku tunggu kakak datang ngan penuh perasaan berdebar... hanya ALLAH swt meyang tahu akan perasaan aku pada waktu itu.... apabila difikirkan kemungkinan aku xdapat nak sambung blaja, mase tuh aku sedikit em0... hampir menangis aku dibuatnya... eh tak, mmg aku da menangis pun.... tp, aku sedaya upaya "c0ver" perasaan + tangisan aku pada waktu itu.... sbb b0s aku ade skali pada waktu itu... tp, mujurla kedudukan die mbelakangi aku....

apabila kakak sampai ngan fail aku, perasaan aku menjadi semakin xmenentu....
dengan "shaking hand", aku gagahkan jugak diri aku nak bukak laman web kementerian pengajian tinggi... dengan perasaan berdebar, masukkan n0 i/c aku dan n0 angka giliran xm aritu... ya ALLAH, aku xdapat sambung blaja...!!! terpinga jap... mase tu jugak aku telah menangis.... ya ALLAH, tabahkanlah hambaMu ini ya ALLAH....
aku rase cam dunia ne gelap, tp cepat-cepat aku beristighfar.... astaghfirullah... aku xb0leh membiarkan syaitan menguasai fikiran aku.... kal0 x, aku akan menyalahkan Rabbul Izati di atas ketentuan ini.... astaghfirullah...

aku bukannya ape sangat, aku memang berharap yang aku akan dapat sambung blaja nanti... aku cuma merasa terkilan dan sedih sangat... petang semalam aku asyik menangis je... aku bukannya kuat untuk menghadapi dugaan ini ya ALLAH... sebenarnya,petang semalam aku nak datang balik sambung kerja ... tp, aku dinasihatkan 0leh family aku supaya mintak cuti setengah hari ngan bos aku... mujur laa b0s aku faham dengan situasi aku pada waktu itu... sampai bengkak mata aku disebabkan asyik menangis je petang semalam...

tp, dalam kesedihan terselit kegembiraan tatkala mendengar khabar berita dari teman-teman... aku juz tumpang gembira ngan d0rang dan d0rang tumpang kesedihan aku....
ya ALLAH, aku begitu beruntung kerana mempunyai teman-teman yang sentiasa bersamaku dikala aku kesedihan....

ya ALLAH, begitu berat dugaanMu ini ya ALLAH... hamba redha ya ALLAH... walaupun hamba merasa sangat sedih di atas dugaanMu ini ya ALLAH... hamba mengetahui ya ALLAH, Engkau tidak akan menimpakan sesuatu musibah tertentu kepada hamba melainkan sesuai dengan keupayaan hamba ya ALLAH... hamba berharap, dengan berlakunya ujian seperti ini ya ALLAH... akan menambahkan lagi keimanan hamba terhadapMu ya ALLAH... hamba berharap, Engkau titipkanlah kesabaran dalam diri hamba ya ALLAH dalam menghadapi hidup ini... setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya...hamba berharap hari-hari yang akan mendatang, hamba dapat tempuh dengan penuh kesabaran ya ALLAH....
ameen yarabbal alameen....

p/s: salam...
aku nak mintak maaf ngan kawan2...
gr0up 1988, sek2 kelate ( kelate fs + f0rum abe ali ),ILuvIslam
dan sume kawan2 yang bertanya khabar aku...
aku malas nak 0n9 2,3 ari ne....
harap maaf, aku xadapat balas msg k0rang...
I'm dying in pain rite n0w~~~
deep in ma heart...
salam~

3 comments:

AzkA said...

sabar lah Kak Tol, ujian Dia ada macam2..yang petim kak Tol dah usaha kan? so kenape nak sedih2..byk lg peluang. ermm..bulan 12 nih..ada intake lg..sabar ye.. dont be a sad.. show ur happily face okaiii

AzkA said...

Test2..wannow dop ubik komen sapnih

mariaseto88 said...

syukran abe kaa...
never give up....
0re ake usoh0 lagih.....
insyaALLAH, adow laa rezki 0re pasneh.... ameen...^_^